Machelse school bouwt innovatieve maquette van hun Uplace

Machelse school bouwt innovatieve maquette van hun Uplace

Twee klasjes van het zesde leerjaar uit Basisschool de Windroos in Machelen namen deel aan het wetenschapsproject Dorp op School. Beide klasjes kozen het Uplace project als onderwerp voor hun inzending. Eerder dit jaar brachten de leerlingen een bezoekje aan de Uplace kantoren om het Machelse project te leren kennen. Het Uplace team was zo onder de indruk van de opborrelende innovatieve en vindingrijke ideeën bij de kinderen, dat ze de twee klassen uitdaagden om een nieuw idee voor Uplace uit te denken. Dat creatief idee zou dan effectief uitgewerkt worden in het finale project van Uplace. Een uitdaging die de kinderen van de Windroos met veel plezier aangingen.

Op dinsdag 31 maart was het dan eindelijk zover! De twee klassen stelden hun twee maquettes voor aan de wereld, in aanwezigheid van o.a. hun ouders, vrienden en familie en enkele leden van het Uplace team. Ze hadden allemaal goed begrepen dat het om een totaalbelevingsproject ging met alle functies (kantoren, ontspanning, shoppen, open ruimtes etc.) die Uplace aanbiedt. Je kan hier alle tekeningen van de leerlingen bewonderen.
Omdat de creativiteit en het enthousiasme van de kinderen zo aanstekelijk werkte, was het voor het Uplace team echt onmogelijk om slechts één winnaar aan te duiden met het leukste idee. Daarom zullen er maar liefst 11 ideeën uitgewerkt worden in het Uplace Machelen. Hoe het er dan precies zal uitzien, weten we zelf ook nog niet, maar deze ideeën nemen we zeker mee:

 1. Matrassenkasteel van Sam: dit kunnen we eventueel opnemen in de inrichting van de kantoorruimtes. Zo kunnen medewerkers tijdens de middagpauze een middagdutje doen. Dit past perfect in het kantoor van de toekomst.
 2. Het dierenverzorgingsidee van Hafsa: in ons project is er ook plaats voor vrije beroepen zoals een veearts, of wie weet zelfs een belevingswinkel voor dieren.
 3. Chocoladefabriek van Naomi: dit kan een nieuwe conceptwinkel worden voor een chocolademerk
 4. Het Uplace Museum van Souheyla: In de ruimte langs het theater en de cultuurbeleving is plaats voor tentoonstellingen, galerijen, of een museum.
 5. Vele ideeën zijn realiseerbaar op de open pleinen of daktuinen:
  • In de zomer : Uplace-beach van Elsa (zoals Brussel Bad bijvoorbeeld)
  • Uplace kermis

  • Skatepark van Fatine

  • Rolschaatsbaan van Dounia

  • BMX –park van Davie

 6. Het kinderland kan bijvoorbeeld een sprookjesland van Nesrine worden

 7. In de eventuele discotheek kan er karaoke van Samantha plaatsvinden

Naast de uiteindelijke winnaars staken nog twee andere ideeën er met hoofd en schouder bovenuit. De tekening van Livia met de Uplace Zetellift en Camille’s drijvend restaurant waren indrukwekkend, maar jammer genoeg, op dit moment niet haalbaar qua realisatie. Maar zeg nooit nooit!

Innovatieve technieken

De maquettes van de leerlingen waren niet alleen creatief, maar ook heel mooi uitgewerkt en met gevoel voor ecologie. Je kan het zo gek niet bedenken: een openschuivend dak, een waterzuiveringsinstallatie, zonnepanelen, een met gras bedekt dak, zelfs een warmtepomp.

groendak