Een groen project

Een groen project

finaal park

De hoogst mogelijke ecologische norm

Wij delen de bezorgdheid voor mens en milieu. Daarom doen we alles wat mogelijk is om de impact van onze activiteiten zo minimaal mogelijk te houden en zo het milieu te beschermen. En dus streeft Uplace ernaar om een zero-emissie project te zijn. We zetten in op de zeer ambitieuze BREEAM certificering (“Building Research Establishment Environmental Assessment Method”), een groene standaard voor bouwprojecten. Alle facetten van Uplace moeten aan de hoogst mogelijke norm voldoen om dit kwaliteitslabel te halen: de inpassing van de gebouwen, de gebruikte materialen, de voorziene energiebesparende maatregelen, de recyclage van grondstoffen, etc. Hier zullen we over waken zowel tijdens de bouwfase als tijdens de uitbating van het project.

 

Van grijs naar groen

Uplace saneert 11 ha grond naast het viaduct van Vilvoorde en brengt weer leven in deze verloederde buurt. De Kanaalzone Vilvoorde-Machelen werd lange tijd gekenmerkt door leegstand en vervuiling na het vertrek van fabrieken zoals Renault, Franki en Bonna Sabla. Tientallen jaren na de teloorgang van de oude industrie, krijgt de Noordrand weer zuurstof met dit doordacht maatschappelijk project.

GRAFIITI2

Focus op multifunctioneel groen

Uplace tovert de grijze industriële erfenis om in groene publieke ruimte, met openlucht daktuinen, plaza’s, straten en pleinen. De struiken en planten werden speciaal gekozen om straks een bijdrage te kunnen leveren aan de lucht- en omgevingskwaliteit van het project en de ruime omgeving.

finaal plein

Grasduinen in de tuinen

Vanzelfsprekend is al het groen niet louter functioneel. Je komt er ook tot rust. Vlak na je aankomst bij Uplace wandel je al tussen de tuinen, bomen en planten. Een weldaad voor je humeur! De bekende landschapsarchitect Wirtz ontwierp alle tuinen en groenpartijen in het project.  Stenen en groen vloeien in zijn ontwerp harmonieus in elkaar over. De bedoeling is een open gevoel te creëren, dat nog wordt versterkt door de open wandelstraten. Ook de architecten Benoy en Jaspers-Eyers & Partners werkten zoveel mogelijk met open plekken en pleinen. Deze worden voorzien van groen, fonteinen en vijvers.

 

pagina32

De binnentuinen waarop de winkelstraten uitgeven, functioneren als ‘oases’ in het geheel. Ze zijn voorzien van  intense en gevarieerde beplanting, fonteinen en vijvers. Doorheen het hele project wordt met verhoogde plantenbakken gewerkt. Zo ontstaan verdiepte wegen die aan het geheel een aangenaam karakter geven. De keuze van bomen of struiken is divers, gaande van types zoals esdoorns, Japanse kerselaren, sierappel, kornoelje tot magnolia’s.

pagina48

Ook bij het kantoorgedeelte is hier aandacht aan besteed. Aan de binnenkant van het project geven de kantoorgebouwen uit op rustige groene zones. De kantoorgebouwen van de Nieuwbrugstraat zijn toegankelijk via een binnentuin.

pagina23

Het spa- en wellness-gedeelte heeft een transparante gevel en geeft uit op een zuidelijk gelegen tuin boven het winkelgedeelte.

Helemaal bovenaan op het dak is een grote daktuin en plein voorzien. Dit is zo groot als één voetbalveld. Dit is de ideale plek om in de zomer uit te rusten of de kinderen te laten spelen op het glooiend grasvlak.

pagina47

De hoteltuin valt op door zijn elegante, ietwat mysterieuze karakter met verhoogde plantvakken en glooiingen. Deze vakken zijn beplant met siergrassen. Golvende paden doorkruisen het geheel. Vrij ingeplante bomen en boomstruiken worden verdeeld doorheen de ruimte en geven een gevarieerde en groene indruk samen met lichtinval in de tuin. Ook hier wordt er gebruik gemaakt van verschillende variëteiten.

pagina31

Groen rondom het project

Op straatniveau rondom de gebouwen van Uplace worden vele hoge bomen aangeplant. Dit ondersteunt de architectuur van de gebouwen en integreert de gebouwen beter in hun omgeving. Onder deze bomen, zijn hagen of struiken voorzien. De keuze van de bomen is uniform en creëert daarmee rust. De keuze voor de boomsoorten gaat uit van eiken of linden. Voor de hagen valt de keuze op veldesdoorn, haagbeuk, of kornoelje.

De beplanting voorziet de gebouwen van een duidelijk groen kader. Deze groene buffer heeft een rustgevende uitstraling naar zijn omgeving en zorgt voor een optimale integratie in de stedenbouwkundige structuur.

 pagina22