top of page

Eerste steen Hof van Saeys Dendermonde

Op vrijdag 17 september is het officiële startschot gegeven voor de bouw van Hof van Saeys, het stadsvernieuwingsproject van projectontwikkelaar Uplace en Stad Dendermonde. Het project geeft de site van de voormalige abdijschool een nieuwe toekomst, met 103 appartementen, een gezondheidscentrum, veel publieke, groene ruimte en enkele handelszaken. In de zomer van 2023 zullen de werken afgerond zijn.


CEO's Kevin De Hainaut (Cordeel), Jan Van Lancker (Uplace) en burgemeester Piet Buyse leggen de steen van een hinkelspel dat de open ruimte symboliseert van Hof van Saeys

De site langs de winkelstraat Oude Vest en naast de historische abdijtuin, is een absolute toplocatie in Dendermonde. De eerstesteenlegging van Hof van Saeys is dan ook de start van het meest prestigieuze publiek-private bouwproject in de regio.


Jan Van Lancker, CEO Uplace

“Hof van Saeys laat een nieuwe wind waaien doorheen de stad” zegt Jan Van Lancker, CEO van projectontwikkelaar Uplace. “We merken veel enthousiasme om hier in het aantrekkelijke stadscentrum te komen wonen, met een uniek zicht op het Belfort en de Abdij. Winkels, scholen, openbaar vervoer en cultuur zijn vlakbij en de architectuur is tijdloos, die troeven worden duidelijk gesmaakt door de toekomstige bewoners en investeerders.”


Project van stadsvernieuwing

De symbolische eerste steen is een zeer bijzonder exemplaar; het is een tegel van een hinkelspel. De site van Hof van Saeys biedt namelijk veel publieke ruimte waar kinderen kunnen spelen en waar men elkaar kan ontmoeten. Dat kan zelfs aan het water, want waterloop ’t Vaardeken wordt bij de werkzaamheden weer opengelegd. De Mathildelaan, de nieuwe wandel- en fietsstraat die Hof van Saeys doorkruist, verbindt de Dijkstraat met de – binnenkort autoluwe – Oude Vest.

Piet Buyse, burgemeester Dendermonde

“Dit project sluit perfect aan bij dé topprioriteit die ons bestuur tijdens deze legislatuur realiseert, namelijk de totale remake van de Oude Vest” vertelt een verheugde burgemeester Piet Buyse. “Dat we dit stadsvernieuwingsproject mogelijk maken in het kernwinkelhart van onze stad, én dat we als lokaal bestuur mee investeren in de rotatieparking binnen het Hof van Saeys, toont dat we echt geloven in de kwalitatieve aanpak van het project.” De rotatieparking bestaat uit 129 publiek toegankelijke autoparkeerplaatsen, voorzien van enkele deelwagens. De parkeerplaatsen voor de bewoners van Hof van Saeys zullen zich een verdiep lager bevinden. Maar wonen in de stad heeft als grote voordeel dat de fiets hét vervoersmiddel bij uitstek is voor de dagelijkse verplaatsingen. Hof van Saeys schenkt dan ook bijzondere aandacht aan comfortabele fietsenparkings. Er komen maar liefst 306 veilige fietsenstallingen ondergronds en 40 bovengronds.


Toegankelijk gezondheidscentrum


Ook gezondheidszorg moet zich dichtbij de mensen bevinden, daarom zet het project in op het welzijn van de bewoners en omwonenden. Een geïntegreerd gezondheidscentrum met focus op preventieve zorg zal gezondheidsscreenings, consultaties en behandelingen aanbieden. De centrale ligging van Hof van Saeys creëert zo een toegankelijk zorgaanbod middenin de stad. Verschillende partijen, waaronder kinesisten, voedingsspecialisten, farmaceutische instituten en zorgverleners zullen de krachten bundelen om het centrum uit te bouwen.


Voortgang werken

Intussen vorderen de werkzaamheden vlot. Hoofdaannemer Cordeel uit Temse brengt de beschoeiing van de werfput aan. Dat is een water- en grondkerende wand rondom de toekomstige ondergrondse parking. De wand zorgt ervoor dat de omliggende grond en het grondwater stabiel blijven bij het uitgraven van de bouwput.


Kevin De Hainaut, CEO Cordeel

“Wij zijn als familiebedrijf Cordeel zeer fier om dit prestigieus project op deze prachtige historische site te mogen realiseren” zegt Kevin De Hainaut, CEO van Cordeel. “Dat we vandaag al de eerste symbolische steen kunnen leggen is het resultaat van een vlotte werking van het bouwteam, samen met alle adviseurs en projectontwikkelaar Uplace. Het team van Cordeel staat klaar om Hof van Saeys tegen de zomer van 2023 op te leveren.”Foto's: Caroline Monthaye

Comments


bottom of page